Cirkulation

    Kan det finnas fördelar med att visss skolor läser fysik 1 i tvåan? Och vad kan man göra för att bli säker på natur som val och vad händer om det inte går som man ska och man söker till utbildningar som inte kräver den svårighetsgrad man har gått har folk som gått andra program som har en mindre svårighetsgrad bättre förutsättningar?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hejsan!
    Du frågar varför vissa gymnasieskolor förlägger studier i fysik från årskurs 2, i stället från år 1.
    Mina bästa gissningar som jag kan ge som svar på den frågan är: lärarbrist, att schemat för skolan annars inte "går ihop" men även på grund av att många fysiklärare tycker att det är bättre att börja läsa fysik när man kan mer matte. Högre studier i fysik baserar sig mer och mer (ju längre upp i ämnet fysik man kommer) på kunskaper i ämnet matematik. Därför är det fördelaktigt att ha bättre kunskapsgrund i ämnet matematik innan eleverna börjar läsa gymnasiala kurser i fysik, tycker i alla fall många lärare som undervisar i fysik.
    Det där med "Svårighetsgrad" är en intressant fråga att diskutera, tycker jag. Vad som är lätt och svårt är väldigt olika för olika människor. Om vi tar och jämför några gymnasiala utbildningar: NA/naturvetenskap (å ena sidan) med ES/dans och båda inriktningar på RL, där man kan läsa bl a mot yrken som Bagare, Konditor och Kock
    Studerar man för att t.ex bli Kock, så ska man lära sig mycket om olika livsmedel, hur man tillagar dem (för att inte förgifta restaurangbesökare med t.ex salmonella); det är varmt i köket, hög ljudnivå (ofta); man måste vara snabb och "fingerfärdig"; det finns faror: man kan bränna sig, skära sig med kniven om man inte har lärt sig bra teknik hur man använder kniven - fort ska det gå också! Obekväma arbetstider väntar: på restauranger jobbar man ofta mycket sent på kvällen och på helgerna, inklusive röda dagar när "alla andra" är lediga, så ska man jobba som mest! Är inte det svårt? Jag tycker i alla fall att det är svårt att kunna väldigt mycket om olika livsmedel, vara snabb, hålla väldigt många bollar i luften samtidigt och detta under många timmar "på raken" varje arbetsdag! Och allt detta lär man sig och tränar på under utbildningen på RL. Om du tycker att det är lättare än att läsa "högre svårighetsgrad" på NA/naturvetenskap, varför välja det som du tycker är svårt? Välj det som du tycker är lätt! - är mitt råd. Du ska ju jobba inom det område du väljer utbilda dig till i väldigt många år! Varför plåga sig själv och satsa på det som du tycker är svårt?
    Jag började jämföra naturvetenskapliga studier även med ES/dans. Att vara smidig, träna jämt och ständigt, ha ont i fötterna ("dansarfötter"); utveckla även bättre rytm- och musikkänsla, inte vara rädd att uppträda inför mycket stor publik och efter utbildningen kämpa för att få uppdrag som Dansare (mycket svårt att få fastanställning). Och sedan tvingas "gå i pension" (många ggr obetald sådan) när man inte ens fyllt 40 år... för man orkar inte dansa på den nivån som krävs för att kunna få uppdrag... - om någon tycker det är "lätt", då tycker jag att hen som tycker så bör välja den utbildningen och den yrkesvägen. Återigen, tänk på att du ska jobba i väldigt många år fram till pension. Varför välja satsa på det som just du tycker är svårt? Välj det som du tycker är lätt och roligt! Det finns ett engelskt ordspråk: Happy is a man whose job is his hobby! - och det är klart mycket roligare att studera inom ett kunskapsområde som älskar och "brinner för". Och det man älskar och "brinner för" brukar man tycka är lätt och roligt!

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga