Sara88888888

    Hej! Jag funderar att välja samhällsvetenskapsprogrammet eftersom att jag brinner för so ämnena i skolan, det är något jag tycker är intressant och roligt. Däremot är jag i framtiden intresserad av att arbeta som epidemiolog av olika slag som t.ex nutritions epidemiolog. Min plan är att direkt efter gymnasiet plugga vidare men är jag behörig att läsa till epidemiolog utan att ha gått naturvetenskaps programmet? ?

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    Epidemiolog, i Sverige, kan man bli genom ett antal olika utbildningar som alla ligger på högskole-universitetsnivån. Ett exempel på hur man gå tillväga är att läsa ett kandidatprogram i folkhälsovetenskap för att efter det inrikta sina studier på epidemiologi. Se information om utbildningen på su.se/sok-kurser-och-program/folkhälsovetenskap - särskild behörighet till den utbildningen består av: godkända betyg i gymnasiala kurser Engelska 6, Matematik 2 (a, b eller c) och Samhällskunskap 1b. Och alla de kurserna läses om obligatoriska på SA, gäller alla inriktningar på SA. Så, min uppfattning (om inte drastiska ändringar träder i kraft inom kort) är att du direkt efter studier på SA kan bli behörig till någon utbildning som på sikt kan leda till att du ska kunna jobba som Epidemiolog. I yrkespresentationen på framtid.se/yrke/epidemiolog läser man, vad gäller utbildning, följande: "För att arbeta som epidemiolog kan du exempelvis studera till läkaresamhällsvetareekonommatematiker eller hälsovetare. Du kan därefter gå vidare och läsa till epidemiolog som specialisering efter din grundutbildning."

    Studie- och yrkesvägledare
    SYV-besökare SYV

    Hej! Nedan kan du läsa svar från Stockholms universitet: 
               "Det kan finnas flera vägar till att bli nutritionsepidemiolog och vad man vanligtvis menar med nutritionsepidemiolog är att man forskar inom ämnet vid ett universitet. En bra grund är att man läser nutrition som grundutbildning, och kandidatprogrammet i nutrition som ges vid Stockholms universitet i samarbete med Karolinska Institutet kan då rekommenderas. För detta program krävs naturvetenskaplig gymnasieutbildning, se mer information i länken ovan vad gäller specifikt vilka kurser som krävs. En sådan gymnasieutbildning ger en bra grund även för andra utbildningar om personen är intresserad av medicinska områden. Därefter behövs i regel en masterutbildning, som kan vara inom nutrition eller inom epidemiologi. KI har masterprogram inom dessa områden. De flesta som kallar sig nutritionsepidemiologer har också en forskarutbildning på det och ägnar sig åt forskning. För någon som ska välja gymnasieutbildning kanske detta låter som en lång väg och intresset kanske ändrar sig under resans gång. En naturvetenskaplig gymnasieutbildning gör det dock möjligt att hålla många dörrar öppna. Detta program passar ju bäst om eleven också är intresserad av de naturvetenskapliga ämnena. Om intresset snarare riktar sig mot samhällsvetenskap, så kan samhällsvetenskapsprogrammet också öppna dörrar för att läsa folkhälsovetenskap och epidemiologi på universitetsnivå. Om man vill rikta in sig just mot nutritionsämnet, så ger den naturvetenskapliga grunden dock en bra bas."

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga